Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Jövő nemzedékek orsz.gy.biztos
  2007-05-13 23:58:37, vasárnap
 
   
  Húzódik a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának ügye
[2007. May. 02. 12:34]

A Védegylet nyílt levélben fordult Lendvai Ildikóhoz, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési frakciójának vezetőjéhez és Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz, az MSZP elnökéhez. A szervezet közleménye szerint a látszat és korábbi ígéretek dacára az MSZP egyedüli parlamenti pártként valójában nem folytat érdemi tárgyalásokat a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa ügyében.

A nyílt levél szövege:

Lendvai Ildikó
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési frakciójának vezetője

Gyurcsány Ferenc
a Magyar Szocialista Párt elnöke részére

Országgyűlés, Képviselői Irodaház
1054 Budapest, Széchenyi rakpart 19.

Budapest, 2007. május 2.

Tisztelt Frakcióvezető Asszony, tisztelt Elnök Úr!

Hét esztendővel ezelőtt készítette el a Védegylet felkérésére dr. Sólyom László - jelenlegi köztársasági elnök - a jövő nemzedékek országgyűlési biztosáról szóló törvény tervezetét. Az akkoriban ellenzéki Magyar Szocialista Párt (MSZP) két képviselője, dr. Szili Katalin jelenlegi házelnök-asszony és Hegyi Gyula úr a Sólyom-tervezetet képviselői önálló indítványként a T. Ház elé terjesztették, majd az akkori kormánypárti többség ellenérzéseit tapasztalva arra tettek ígéretet, hogy pártjuk győzelme esetén, a 2002-06-os országgyűlési ciklusban sikerre viszik a jövő nemzedékek ombudsmanja ügyét.

A 2002-es választásokon az MSZP győzött, és ezt követően Szili Katalin és Hegyi Gyula ismételten beterjesztette a javaslatot az Országgyűlésben. Két kijelölt bizottság még 2002 őszén tárgyalta, és általános vitára alkalmasnak találta a tervezetet, a másik két illetékes bizottság azonban három éven keresztül még napirendjére sem tűzte. Végül 2005. végén a javaslatot "leporolták" és a szakbizottságok a koalíció képviselőinek szavazataival azt egyöntetűen általános vitára alkalmasnak találták, csakhogy az Országgyűlés mandátuma időközben lejárt.

A 2006-os országgyűlési választási kampány során a Védegylet ,,A ló kérdez" címen rendezett - a közszolgálati rádióban is sugárzott - négypárti vitafórumán, az Önök frakciója közjogi munkacsoportjának egyik vezetője, dr. Csákabonyi Balázs képviselő úr ígéretet tett arra, hogy a választások után az MSZP továbbra is támogatni fogja a jövő nemzedékek ombudsmanjára vonatkozó javaslatot.

A Védegylet a legutóbbi választások óta 2007. első negyedévében találta olyannak a belpolitikai légkört, hogy ötpárti egyeztetést kezdeményezzen a kérdésben. Kezdeményezésünket aktuálissá tette, hogy idén júniusban (majd év végén) jár le az országgyűlési biztosok megbízatása és az államfőnek májusban új ombudsmanok személyére kell javaslatot tennie. Célszerűnek mutatkozott tehát, hogy a hetedik éve elfekvő javaslatunk ürügyén a pártok egyúttal áttekintsék az amúgy kétharmados szabályozási körbe tartozó jelenlegi ombudsmani rendszert is.

Az első egyeztetésre 2007. március 29-én került sor, ahol mind az öt parlamenti párt képviselői megjelentek. A kezdeményezés súlyát jelezte, hogy az egyeztetésekben részt vett, illetve azt támogatásáról biztosította dr. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, dr. Navracsics Tibor, a FIDESZ frakcióvezetője, dr. Fodor Gábor leendő környezetvédelmi és vízügyi miniszter, valamint Katona Kálmán, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke és dr. Nagy Andor, a KDNP helyettes frakcióvezetője, a Környezetvédelmi Bizottság alelnöke is.
Az első egyeztetésen egyik parlamenti párt részéről sem fogalmazódott meg ellenvetés a koncepciót illetően, sőt mindannyian - így az Önök pártját képviselő Tóbiás József képviselő úr is - kifejezetten üdvözölték az új intézmény gondolatát. A pártok valamennyien tudatában voltak és vannak ugyanakkor annak, hogy a jelenlegi ombudsmanok mandátumának lejárta, illetve az elnöki jelölésre nyitva álló határidő miatt viszonylag rövid idő áll rendelkezésükre. A márciusi egyeztetésen azonban - miután érdemi nézetkülönbségek nem merültek fel - minden párt nyitottnak mutatkozott szükség esetén a Házszabálytól való eltérésre is.

Ezt követően az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) munkatársai elkészítették a törvénytervezet általuk szakmailag támogatható változatát is. Az április 16-i minisztériumi egyeztetést megelőzően a sajtóból értesültünk egyes MSZP-képviselők állítólagos koncepcionális aggályairól a helyettes-ombudsmani tisztség megszüntetését, valamint az új ombudsman hatásköreit illetően. A sajtóhíreken elcsodálkoztunk, mivel az a megoldás, hogy a jövő nemzedékek ombudsmanja mintegy ,,kiváltaná" a helyettes-ombudsmani tisztséget, éppen a koalíció részéről merült fel. S csodálkoztunk azért is, mert az IRM-ben átdolgozott szövegterv több ponton szűkítette az új ombudsman hatásköreit az Önök által korábban a bizottságokban támogatott Sólyom-tervezethez képest.

A legutóbbi, április 23-i egyeztetésen a többi párt képviselői - érzékelve az MSZP elbizonytalanodását - határozottan kérték az MSZP nevében megjelent Tóbiás József képviselő urat, hogy pár napon belül küldje el a szocialisták szövegszerű kifogásait. Tóbiás képviselő úr erre ígéretet tett, illetve a sajnálatos elbizonytalanodás tényét megerősítette. Az MSZP részéről azonban azóta sem érkezett semmilyen reflexió. Közbevetőleg megjegyzem: az SZDSZ már a 23-i egyeztetést megelőzően írásban, míg a többi párt a 23-i egyeztetésen szóban, a minisztérium képviselőjének jelenlétében megtette szövegszerű változtatási javaslatait (az egyeztetésen a másik négy párt között kirajzolódott a konszenzus).

Szomorúan látjuk, hogy a látszat és korábbi ígéretek dacára a Magyar Szocialista Párt egyedüli parlamenti pártként valójában nem folytat érdemi tárgyalásokat: nem küld a tárgyalásokra világos mandátummal felruházott képviselőt, szakértőt és nem közli nyíltan a többi párttal esetleges ellenjavaslatait.

Tisztelt Frakcióvezető Asszony, tisztelt Elnök Úr!

Ma már a legmagasabb világpolitikai fórumokon, a főáramú világsajtóban is kendőzetlenül beszélnek arról, hogy a globális ökológiai - és a nyomukban érkező szociális - válságok könnyen kezelhetetlenné válhatnak a mai politikai gondolkodás számára. Ma már nem csak tudósok és kicsiny társadalmi mozgalmak figyelmeztetnek: veszélyben az eljövendő generációk öröksége! A probléma súlyosságához képest a Védegylet kezdeményezése parányi: egyetlen közjogi őrszemet szeretnénk, az Alkotmány adta keretek között, aki a magyar politikai döntéshozatalban konfiktusról-konfliktusra figyelmeztet globális felelősségünkre a jövő nemzedékekért.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosára vonatkozó törvényjavaslat ügye egyebekben is túlmutat önmagán. Az utóbbi hónapokban az Önök pártja részéről is rendre elhangzott a megállapítás, hogy az ország felemelkedéséhez konszenzusra volna szükség alapvető sorskérdésekben. A Védegylet úgy véli, hogy a jövő nemzedékek sorsát érintő kérdésekben ideje lenne túllépni a pártpolitika logikáján! Most lehetőség mutatkozik arra, hogy egy, a jövő nemzedékekért felelősséget vállaló alkotmányos intézmény dolgában konszenzus alakuljon ki a parlamenti pártok között. Az egyeztetés, illetve a törvényjavaslat sikere erősítheti a hitet, hogy a magyar politikai közösségnek igenis vannak közös értékei, érdekei, és lehet más a politika!

Az egyeztetési folyamat kudarca - a fentebb vázolt körülmények fényében - ugyanakkor komoly szkepszissel tölthet el mindenkit az Önök konszenzus-kereső szándékának őszinteségét, továbbá az adott szó és a választási ígéret kötőerejét illetően.

Kérem Önöket, hogy haladéktalanul tegyék egyértelművé a kezdeményezést hét esztendőn keresztül támogató Magyar Szocialista Párt álláspontját a jövő nemzedékek országgyűlési biztosáról szóló törvényjavaslatot illetően.

Együttműködésüket köszönve,

Üdvözlettel:

Jávor Benedek
a Védegylet szóvivője

-------
TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:
Jávor Benedek
20/512 7168

Forrás: Védegylet
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: környezetvédelmi, felemelkedéséhez, nézetkülönbségek, döntéshozatalban, ellenjavaslatait, kezelhetetlenné, felelősségünkre, törvényjavaslat, elcsodálkoztunk, figyelmeztetnek, országgyűlésben, szakbizottságok, törvénytervezet, frakcióvezetője, sorskérdésekben, egyeztetésekben, rendelkezésükre, beterjesztette, képviselőjének, koncepcionális, világpolitikai, megszüntetését, kezdeményezzen, bizottságokban, haladéktalanul, kezdeményezést, kezdeményezése, frakcióvezető, országgyűlési, támogatásáról, kezdeményezés, bizottságának, elkészítették, házszabálytól, világsajtóban, nemzedékekért, jövő nemzedékek, szervezet közleménye, nyílt levél, akkoriban ellenzéki, akkori kormánypárti, 2002-06-os országgyűlési, 2002-es választásokon, koalíció képviselőinek, 2006-os országgyűlési, közszolgálati rádióban, választások után, legutóbbi választások, belpolitikai légkört, országgyűlési biztosok, államfőnek májusban, pártok egyúttal, Lendvai Ildikóhoz, Magyar Szocialista Párt, Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó, Képviselői Irodaház, Tisztelt Frakcióvezető Asszony, Elnök Úr, Sólyom László, Szili Katalin, Hegyi Gyula, Csákabonyi Balázs, Navracsics Tibor, Fodor Gábor, Katona Kálmán, Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának, Nagy Andor, Környezetvédelmi Bizottság, Tóbiás József, Rendészeti Minisztérium, Kérem Önöket, Jávor Benedek, TOVÁBBI INFORMÁCIÓ,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az igazi szeretetért rendszeri...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Gonosz démon-álarc  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Akarat  Az igazi szeretetért rendszeri...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Fekete István - Akác  Png nő  Png csokor  képre írva  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Próbálj meg ...  Sokan azt tartják  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Leonardo da Vinci gondolata  Jó éjszakát  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Leonardo da Vinci gondolata  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Albert Einsteinről  Nevem  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png nő  Hiányzik  Őrizkednünk kell...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png rózsa csokor  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Lóhere  Elköszönt  Julian Brass gondolata  Tanuld meg ezt a versemet  Az engedelmesség miért nem vál...  Akarat  Nem tudhatod  Hazára minden embernek szükség...  Tavaszi kép  Szívem  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Szép álmokat!  Popper Péter szavai  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Esti kép  Reggel van  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Soha ne kedvezz...  Akarat  Ágai Ágnes – Csendélet  210 éve született a SZÓZAT meg...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Szép estét kedves látogatóimna...  Png kislány  Albert Einsteinről  Nevem  Leonardo da Vinci gondolata  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Gonosz démon-álarc  A sors 
Bejegyzés Címkék
jövő nemzedékek, szervezet közleménye, nyílt levél, akkoriban ellenzéki, akkori kormánypárti, 2002-06-os országgyűlési, 2002-es választásokon, koalíció képviselőinek, 2006-os országgyűlési, közszolgálati rádióban, választások után, legutóbbi választások, belpolitikai légkört, országgyűlési biztosok, államfőnek májusban, pártok egyúttal, amúgy kétharmados, első egyeztetésre, kezdeményezés súlyát, egyeztetésekben részt, első egyeztetésen, koncepciót illetően, pártok valamennyien, jelenlegi ombudsmanok, elnöki jelölésre, márciusi egyeztetésen, törvénytervezet általuk, április 16-i, sajtóból értesültünk, sajtóhíreken elcsodálkoztunk, koalíció részéről, bizottságokban támogatott, többi párt, szocialisták szövegszerű, sajnálatos elbizonytalanodás, 23-i egyeztetést, 23-i egyeztetésen, minisztérium képviselőjének, másik négy, tárgyalásokra világos, többi párttal, legmagasabb világpolitikai, főáramú világsajtóban, globális ökológiai, nyomukban érkező, eljövendő generációk, probléma súlyosságához, magyar politikai, jövő nemzedékekért, utóbbi hónapokban, ország felemelkedéséhez, pártpolitika logikáján, parlamenti pártok, törvényjavaslat sikere, egyeztetési folyamat, fentebb vázolt, választási ígéret, környezetvédelmi, felemelkedéséhez, nézetkülönbségek, döntéshozatalban, ellenjavaslatait, kezelhetetlenné, felelősségünkre, törvényjavaslat, elcsodálkoztunk, figyelmeztetnek, országgyűlésben, szakbizottságok, törvénytervezet, frakcióvezetője, sorskérdésekben, egyeztetésekben, rendelkezésükre, beterjesztette, képviselőjének, koncepcionális, világpolitikai, megszüntetését, kezdeményezzen, bizottságokban, haladéktalanul, kezdeményezést, kezdeményezése, frakcióvezető, országgyűlési, támogatásáról, kezdeményezés, bizottságának, elkészítették, házszabálytól, világsajtóban, nemzedékekért, ombudsmanjára, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1050
  • e Hét: 6558
  • e Hónap: 15162
  • e Év: 51103
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.